Burgerhulpverlening

Wat is burgerhulpverlening?

Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij het landelijke reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand bij jou in de buurt krijg je van HartslagNu een oproep op je mobiel om te gaan reanimeren of de dichtstbijzijnde AED te halen.

De eerste 6 minuten

Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Als je binnen deze minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans het grootst. Een ambulance kan er niet altijd binnen zes minuten zijn. Als burgerhulpverlener kun jij dat wel! 

Hoe werkt het oproepsysteem?

Als er via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang tot de professionele hulpverlening het overneemt.

Zie de pagina HartslagNu voor meer informatie over het landelijke oproepsysteem.

Wie kan burgerhulpverleners worden?

Ben jij 18 jaar of ouder en heb jij een erkende reanimatiecursus gevolgd? Dan kun jij je als burgerhulpverlener aanmelden bij HartslagNu. Ook als professionele hulpverlener ben je van harte welkom om je aan te melden als burgerhulpverlener.

Wat wordt er van mij verwacht?

Als burgerhulpverlener start jij met reanimeren terwijl de ambulance onderweg is. Als je ter plaatse komt, is het belangrijk om eerst te kijken of de omgeving veilig is. HartslagNu roept altijd meerdere burgerhulpverleners op, dus waarschijnlijk ben je niet altijd. Het is aan te raden om de borstcompressies iedere twee minuten af te wisselen met iemand anders. Tevens kun je  je nuttig maken door eventuele familie op te vangen en de hulpdiensten op te wachten.

Moet ik 24 uur per dag beschikbaar zijn?

Nee, het is niet nodig om altijd beschikbaar te zijn. Als je je aanmeldt als burgerhulpverlener kun je per dag je beschikbaarheid aangeven. Ook als je tijdelijk helemaal niet beschikbaar bent, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, kun je dit in de HartslagNu-account zelf aangeven.

Moet ik altijd reageren op een oproep?

Je verleent alleen hulp wanneer je kunt. Het kan zijn dat je op het moment van de oproep niet weg kunt van je plek. Je bepaalt zelf of je naar een reanimatie gaat of niet. Er worden altijd meerdere burgerhulpverleners opgeroepen.

Wat als ik het fout doe?

Bedenk je dat wanneer iemand een hartstilstand heeft, deze persoon het sowieso niet overleeft als hij of zij geen hulp krijgt. Reanimeren geeft iemand een kans op leven. Ook roepen wij meerdere burgerhulpverleners op, dus je kunt elkaar dan helpen.

Kan ik na de reanimatie hulp krijgen?

Als je behoeft hebt aan een luisterend oor kun je dat aangeven in de online vragenlijst die je van HartslagNu ontvangt na een reanimatieoproep. Zij nemen dan contact met je op.

Ik heb de AED opgehaald, wat doe ik hiermee na afloop?

Na afloop van de reanimatie breng je de AED weer terug naar de plek waar je deze hebt opgehaald. De AED-beheerder krijgt automatisch een bericht om de AED te controleren en weer inzetbaar te maken.