AED

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Wanneer is een AED nodig?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, dit heet ventrikelfibrilleren. Het hart kan hierdoor niet meer samentrekken en bloed rondpompen. Een AED kan een schok geven om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Zie onderstaande video.

Een AED geeft alleen een schok als dat nodig is

  • Een AED geeft geen schok als het hart echt stil staat.
  • Een AED geeft ook geen schok als je bewusteloos bent, maar je hart goed werkt. 

Hoe werkt een AED?

Een AED bestaat uit 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt. Hierdoor kan het apparaat het hartritme beoordelen. Daarna vertelt het apparaat wat je moet doen. Je krijgt dan te horen of je bijvoorbeeld door moet gaan met reanimeren of op de knop moet drukken om een schok toe te dienen. Het bedienen van een AED is niet moeilijk, maar het is goed om dit te oefenen.

Waar hangen AED's?

In Nederland hangen op steeds meer plekken AED's. Er is helaas geen openbare database met de locaties van AED’s in Nederland. Ben je burgerhulpverlener? Dan kun je na inloggen alle aangemelde AED’s bij jou in de buurt zien.

Wie mag een AED bedienen?

Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.

Moet ik doorgaan met reanimeren als een AED geen schok adviseert?

Reanimeren blijft bij een hartstilstand altijd nodig, ook al geeft de AED geen schok. Dit houdt de bloedsomloop in stand, totdat er professionele hulpverleners zijn. Zij kunnen soms met medicijnen het hart weer vatbaar maken voor een schok.

Mag een AED ook gebruikt worden bij kinderen?

De gewone AED is geschikt voor kinderen boven de 8 jaar. Sommige AED’s hebben speciale kinderelektroden die ervoor zorgen dat het kind minder stroom krijgt. Bij andere AED’s zit de aanpassing voor kinderen in het apparaat verwerkt. Als er geen aangepaste AED is, gebruik dan de standaard AED voor volwassenen.

AED kopen

Wil jij een AED aanschaffen? Bekijk waar je op moet letten bij het kopen, ophangen en beheren van een AED.

Je kunt een AED zelf kopen. Maar het kan ook een goed idee zijn om dit samen met je buurt te doen. Kijk eens op de website van BuurtAED of neem contact met ons op. 

 

Waar op letten bij aanschaf?

Er zijn verschillende soorten AED's. Het is belangrijk dat een AED die buiten hangt bij alle weertypen (regen, warmte, stof) goed werkt. Let op de onderstaande punten of vraag dit na bij de leverancier:

  • Hoe goed kan de AED tegen weersinvloeden? Let op de IP-waarde. Hoe hoger, hoe beter de AED tegen alle weertypen kan. 
  • Geeft je AED instructies in meer talen en is dit een prettige manier?
  • Hoe krijg je bericht als er iets mis is met de AED? Dit kan via een licht- of geluidssignaal of via je telefoon.
  • Wat is de garantie en levensduur?

Een tip: vraag meerdere offertes aan! 

Ophangen van je AED

Een AED is een medisch apparaat en moet goed beschermd in een kast worden opgehangen. Hang de AED bij voorkeur buiten op. Zo is hij goed bereikbaar voor de hele buurt.


Aandachtspunten:

  • Elektriciteit: de buitenkast heeft elektriciteit nodig voor het verlichten en verwarmen van de AED.
  • Slot: de AED is het veiligst als deze in een buitenkast met pincode zit. De code krijgt de burgerhulpverlener tegelijk met de oproep. Er zijn ook kasten zonder slot verkrijgbaar. Maak de keuze die bij jou in de buurt past.